جوج و ماجوج کیستند؟
در این زمینه گمانه زنی های زیادی شده است در اینجا قصد دارم بر اساس متن کتاب مقدس و قرآن به این موضوع بپردازم. ضمنا در این میان به اشکناز هم می پردازم.
جوج و ماجوج و اشکناز بر اساس عهد عتیق
در این مورد از هوش مصنوعی پرسیدم و این پاسخ را داد:
آیا مجموعا صرفا بر اساس متن کتاب مقدس با این تحلیل که جوج قبیله ای از بنی اسراییل و ماجوج منطقه ای در نواحی شمالی اسراییل کنونی شامل مناطقی در آناتولی و قفقاز و ساکنان آن بودند موافقی؟ و اینکه اشکناز هم به همین نواحی تعلق داشته است؟
و چنین گفت هوش مصنوعی(Gemini 1.5 Pro):
جوج قبیلهای از بنیاسرائیل: این بخش از تحلیل شما کاملاً با متن کتاب مقدس همخوانی دارد. در کتاب اول تواریخ، جوج به عنوان فرزند یوییل و از نسل بنیاسرائیل ذکر شده است.
ماجوج منطقهای در نواحی شمالی اسرائیل کنونی شامل مناطقی در آناتولی و قفقاز و ساکنان آن: کتاب حزقیال به آمدن جوج از سرزمین ماجوج اشاره میکند و ماجوج را در “نواحی دوردست شمال” قرار میدهد. با توجه به جغرافیای منطقه و اقوام ذکر شده در کنار ماجوج (مانند گومر و بیت توگرما)، میتوان گفت که ماجوج و متحدانش به مناطقی در شمال و شمال شرقی اسرائیل، احتمالاً شامل مناطقی در آناتولی و قفقاز، اشاره دارد. بنابراین، این بخش از تحلیل شما نیز با متن کتاب مقدس سازگار است.
اشکناز هم به همان نواحی تعلق داشته است: کتاب پیدایش اشکناز را به عنوان یکی از پسران یافث و برادر ماجوج معرفی میکند. علاوه بر این، در کتاب ارمیا (ارمیا 51:27)، نام “مِنّی و آشکناز” در کنار هم و در فهرست متحدان علیه بابل آمده است. با توجه به اینکه آرارات در نزدیکی این منطقه قرار دارد، میتوان اینطور استنباط کرد که اشکناز و منی به مناطقی در نزدیکی آرارات و در نتیجه، به نواحی شمالی اسرائیل (آناتولی و قفقاز) مرتبط بودهاند. بنابراین، اشاره به اشکناز در کتاب ارمیا، در کنار ارتباط خانوادگی او با ماجوج، این تحلیل را تقویت میکند که اشکناز نیز به همان نواحی شمالی تعلق داشته است.
نتیجهگیری:
با توجه به متن کتاب مقدس، بهویژه اشارات در کتاب پیدایش، حزقیال و ارمیا، و همچنین تحلیلهای جغرافیایی و تاریخی، تحلیل شما مبنی بر اینکه جوج قبیلهای از بنیاسرائیل، ماجوج منطقهای در نواحی شمالی اسرائیل (شامل مناطقی در آناتولی و قفقاز)، و اشکناز نیز به همان نواحی تعلق داشته، قابل قبول و با متن کتاب مقدس سازگار است. اشاره به اشکناز در کتاب ارمیا در کنار منی و نزدیکی این منطقه به آرارات، این تحلیل را که اشکناز به همان نواحی شمالی تعلق داشته، تقویت میکند.